AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa predsednikom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Republike Belorusije Sergejom Rumasom.

Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Predsednica Vlade uručila je predsedniku Lukašenku pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. U pismu se predsednik Vučić zahvaljuje predsedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja.

- Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije - navodi se između ostalog u pismu predsednika Vučića, koji je ponovio poziv predsedniku Lukašenku da poseti Srbiju.

Sastanak sa predsednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić zahvalila se u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.

U razgovoru sa beloruskim premijerom Sergejom Rumasom, Brnabić se takođe zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Foto: Vlada Srbije

- Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju.

Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dve zemlje, čija je trgovinska razmena još uvek ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti.

Foto: Vlada Srbije

U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije. Beloruski premijer Rumas predložio je da se organizuje poslovni forum dve zemlje, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje. Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

- Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo - kazao je premijer Belorusije.

Premijerka Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Belorusiji povodom sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kome je ranije jutros govorila.

#Ana Brnabić

#Belorusija

'